CONGO BARS SEDAP
Congo Bars Sedap
Bahan2:
* 2 cawan gula perang
* 2/3 cawan salted butter (dilembutkan)
* 3 biji telur (whisked)
* 2 1/2 cawan tepung
* 2 1/4 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 tsp. Esen vanilla
* 1 1/2 - 2 cawan semi-sweet chocolate chips
Cara2nya:
1. Panaskan oven dlm suhu 165-170c. Pukul butter dan gula dalam mangkuk besar. Masukkan telur satu persatu dgn vanilla. Kemudian kacau sehingga sebati. Ayak baking powder dgn garam bersama 1 cwn tepung. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan butter tadi. Kemudian masukkan baki tepung yang lain ke dalam adunan. Kacau sebati. Masukkan chocolate chips.
2. Gris loyang saiz 12x14 (13x9 pun ok) dan taburkan sikit tepung. Masukkan adunan ke dlm loyang. Bakar dalam 25-35 minit atau sehingga warna kekuningan. Suhu oven bergantung pd oven masing2 ok.
3. Test kek dgn lidi. Adunan sepatutnya lembut di bahagian tengah.
4. Biarkan kek sejuk & nikmati dgn secawan susu, wallahh!
Selamat Mencuba!
#dapurnoreen
Bahan2:
* 2 cawan gula perang
* 2/3 cawan salted butter (dilembutkan)
* 3 biji telur (whisked)
* 2 1/2 cawan tepung
* 2 1/4 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 tsp. Esen vanilla
* 1 1/2 - 2 cawan semi-sweet chocolate chips
Cara2nya:
1. Panaskan oven dlm suhu 165-170c. Pukul butter dan gula dalam mangkuk besar. Masukkan telur satu persatu dgn vanilla. Kemudian kacau sehingga sebati. Ayak baking powder dgn garam bersama 1 cwn tepung. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan butter tadi. Kemudian masukkan baki tepung yang lain ke dalam adunan. Kacau sebati. Masukkan chocolate chips.
2. Gris loyang saiz 12x14 (13x9 pun ok) dan taburkan sikit tepung. Masukkan adunan ke dlm loyang. Bakar dalam 25-35 minit atau sehingga warna kekuningan. Suhu oven bergantung pd oven masing2 ok.
3. Test kek dgn lidi. Adunan sepatutnya lembut di bahagian tengah.
4. Biarkan kek sejuk & nikmati dgn secawan susu, wallahh!
Selamat Mencuba!
#dapurnoreen
Comments
Post a Comment