SAMBAL TUMIS POWER DAN SEDAP!

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS


Sambal tumis dimakan dengan mee siput...hmmm yummehh!
 
Bahan-bahan:

2 buku bawang merah/bwg besar (kisar/hiris)
3 ulas bawang putih (kisar/hiris)
Segenggam lada kering (kisar)
Ikan bilis (agak2 la..dlm segenggam)
Air asam jawa (pakai jenis adabi je senang dalam 1/2 sudu)
Garam (secukup rasa)
Gula (hah yg ni kena lebih sikit baru sedap)
Ajinomoto (jika suka)
Sedikit air masak (sekiranya suka berkuah atau cair sikit)

Cara-cara:

Tumis bawang putih dan bawang merah sampai layu atau naik bau.
Masukkan ikan bilis, masak sehingga ia hampir kekuningan.
Masukkan lada kering yang sudah dikisar halus,masak hingga pecah minyak.
Masukan air asam jawa dan air masak (jika suka ada kuah sikit).
Masukkan garam, gula dan perasa (jika suka) secukup rasa. Kalau boleh gula kena lebih sikit la..bukan apa, sambal tumis kalau manis sikit lg sedap..hehehe

Comments

Popular Posts